Skip to main content

Cuong Lu

Cuong Lu, M.A. (1968) is een Vietnamese leraar, boeddhistische geleerde en schrijver. Hij besluit in het jaar 1993 om monnik te worden in Plum Village (Frankrijk), onder de begeleiding van de bekende Vietnamese leraar Thich Nhat Hanh. In het jaar 2000 krijgt hij van zijn leraar de officiële lamptransmissie en is daarmee erkend als leraar van de Linji school (43e generatie) en Lieu Quan Dharma-lijn (9e generatie).
 
In het jaar 2009 besluit hij om zijn klooster te verlaten en terug te keren naar Nederland, het land waar hij van 1980 tot 1993 woonde. Samen met 5 collega's heeft hij aan de wieg gestaan van het opzetten van Boeddhistische Geestelijke Verzorging bij de Dienst Justitiële Inrichtingen in Nederland. In het jaar 2015 behaalt hij de graad van master in Boeddhistisch Geestelijke Verzorging bij de VU Amsterdam, Faculteit der Godgeleerdheid.

Cuong Lu is oprichter van Mind Only, Institute for Buddhist Psychology. Hij geeft les in boeddhistische psychologie en filosofie en verweeft de Yogācāra school van Vasubandhu, de Madhyamaka school van Nagarjuna en de voeding van zijn eigen leraar Thich Nhat Hanh tot een bijzondere, zeer praktische begeleiding.

In 2022 richt Cuong Lu de zen-orde No Word Zen op, om “onzichtbare kloosterlingen” op te leiden en de diepe wijsheid die hij van zijn leraar Thich Nhat Hanh heeft ontvangen te kunnen doorgeven.