Skip to main content
  • Wat is meditatie?

Wat is meditatie?

Meditatie is de kunst van het nietsdoen. Je zit, staat, ligt of loopt en je bent gewaar van wat aanwezig is. Je oordeelt niet, je kiest niet. Alles is precies goed. Je ervaart het leven met een diep vertrouwen.

In je geest kan het druk zijn of rustig, in je lichaam kan ongemak, pijn of ziekte aanwezig zijn, om je heen kan het hectisch zijn of kalm, maar dit alles kan aanschouwd worden als “non-deelnemer”. Onze persoon functioneert nog steeds in de wereld, ervaart alles wat hij altijd ervaren heeft, maar de basis eronder is rust, stabiliteit, inzicht. Er is een besef aanwezig dat we niet beperkt zijn tot dit ene kleine persoontje dat we dachten te zijn.

Tijdens de meditatieavond op maandag kunnen we samen oefenen en ervaren we vaak een vredige stilte en een gevoel van verbondenheid. Maar meditatie is een kwaliteit die voortdurend aanwezig kan zijn in ons leven. Als we weten dat de vrede er is, is die niet meer afhankelijk van de zitmeditatie.

Door samen te oefenen en elkaar te helpen, geven we elkaar de steun om ook buiten de bijeenkomsten steeds meer die stabiliteit te ervaren.

Tijdens retraites met een leraar die “de Weg kent” maak je kennis met inzicht en vrijheid. Je ziet dat echte vrijheid bestaat, en daardoor groeit je vertrouwen in je eigen capaciteit om vrij te zijn. Een leraar weet waar je vastzit en wat je nodig hebt om verder te komen op je pad.