Skip to main content
  • Bewust zijn van het bewustzijn

Bewust zijn van het bewustzijn

Ons bewustzijn is een bijzonder besturingssysteem, gebaseerd op gevoelens en gedachten, dat voortdurend kiest: ja/nee, nu/straks, mooi/lelijk, fijn/vervelend enz. En het staat altijd aan.

Dit bewustzijn kan ons helpen om in een fractie van een seconde een beslissing te nemen die ons het leven redt. Het stelt ons in staat om plannen te maken voor de toekomst, en ook in ons dagelijks leven helpt het ons om taken uit te voeren die we ons eerder eigen hebben gemaakt.

Het bewustzijn staat 24/7 aan en is zo aanwezig dat we de neiging hebben om onszelf volledig met het bewustzijn te identificeren. Net als in de film The Truman Show kunnen we geloven dat de wereld precies zo is als we hem met onze zintuigen waarnemen, en dat we zelf niet meer zijn dan ons lichaam, onze gedachten en onze gevoelens. De Dharma is de begeleiding die ons helpt ontdekken dat ook wij meestal in ons eigen Truman Show leven, en die ons leert om deuren te vinden om daar vrijelijk in en uit te stappen.

Als we zo’n deur uit lopen, dan ervaren we rust en stilte. Net alsof we een discotheek uitlopen: we horen de geluiden nog wel, maar we zitten er niet meer middenin. Misschien denk je: ik heb zo'n weg (nog) niet nodig, want mijn leven is prima zoals het nu is. Toch is het waardevol om die weg te kennen, om twee redenen.

Ten eerste voor onze omgeving. Onze rust en stilte wordt door onze omgeving als helend ervaren. Niet iedereen heeft de mogelijkheid om de Dharma te beoefenen, maar in contact met een beoefenaar wordt die toch ervaren. We hoeven dus niet te wachten met oefenen tot we ons zelf slecht voelen, onze beoefening is altijd nodig.

Ten tweede voor onszelf. Als we uit het bewustzijn zijn, dan kan de ontdekkingstocht beginnen, dan kunnen we ons bewustzijn leren kennen en herkennen. Dan kan de strijd om het bewustzijn stil te krijgen stoppen, kunnen we er van een afstandje naar kijken en steeds beter begrijpen hoe het functioneert. Hoe beter we het begrijpen, hoe vrijer we zijn.