• Het doel van een Sangha

Het doel van een Sangha

(Sangha-avond 11-4-2022)

Het doel van deelname aan een Sangha is om een Sangha te zijn. Een Sangha is een groep mensen die de vrijheid wil ervaren van een Boeddha, van het loslaten van concepten zoals “ik en de ander”, en “voor en na”.

Dus wanneer we als Sangha samen gaan zitten, dan worden we bewust van ons lichaam en ontdekken misschien dat ons lichaam ook het lichaam van de Sangha is. We worden bewust van onze adem en ervaren misschien dat onze adem ook de adem van de Sangha is.

Het is alsof we aan de oever van een rivier staan. Een rivier die ons brengt naar de bevrijding van onze misverstanden. Om ons te bevrijden van onze identificatie met ons ik, met ons idee over ons lichaam, onze gedachten en onze gevoelens als van onszelf, moeten we de oever loslaten en de rivier instappen. We staan aan de oever van de rivier en weten niet hoe diep hij is, hoe koud, hoe krachtig. De oever geeft een veilig gevoel, maar tegelijkertijd is de oever onze gevangenis. We willen uit de gevangenis maar we durven niet de rivier in te stappen.

In de Sangha ervaren we meer ruimte dan in onze individuele gevangenis. De oever lijkt niet meer zo vastomlijnd. Het voelt minder spannend om de rivier in te gaan. Als het vertrouwen groot genoeg is, stap je erin en ontdek je dat je niet verdrinkt en dat je meer bent dan je dacht. De grens tussen jezelf en de Sangha is niet zo duidelijk meer.

Naast het zitten en het ademen beoefenen we ook het spreken en het luisteren als een Sangha. Wat houdt dat in? Wanneer je spreekt en je bent niet alleen jezelf maar ook de Sangha, dan ervaar je dat er meer ruimte is voor je lijden en je geluk. Een handje zout in een glas water maakt het water ondrinkbaar, maar een handje zout in een rivier is verwaarloosbaar. Dus we merken dat we vredig aanwezig kunnen zijn terwijl we pijn hebben, terwijl we blijdschap voelen. Dit is een gezamenlijke ervaring, want de luisteraars luisteren alsof ze de spreker zijn. We ervaren lijden of geluk daardoor op een heel mooie manier. Op die manier is er ook geen neiging om te reageren, om te helpen, om iets te veranderen, want het gezamenlijk ervaren van een gevoel is een gewijde ervaring, die zo prachtig is om mee te maken, dat we die niet willen verstoren. Er is een verbinding van hart tot hart, niet van hoofd tot hoofd.

De toepasbaarheid van deze training gaat verder dan de Sangha. We kunnen ontdekken dat iedere setting geschikt is voor een Sangha. Je vertrouwen in je Sangha-lichaam wordt zo krachtig dat je deze wijze van spreken en luisteren ook op je werk en in je familie kunt toepassen. En daarmee kun je heel veel mensen helpen. Het bijzondere is dat je niemand hoeft lastig te vallen met boeddhistische wijsheden, je bent een “onzichtbare” beoefenaar, maar de mensen om je heen merken wel iets bijzonders en zullen graag in je buurt willen zijn. Het is een helende ervaring, ook voor mensen die geen hulpvraag hebben.

Als de grens tussen jezelf en de Sangha wegvalt, dan valt ook de grens weg tussen binnen de Sangha en buiten de Sangha.