Skip to main content
  • Eén ding tegelijk

Eén ding tegelijk

Deze zomer hebben we het geluk gehad om 16 dagen non-stop getraind te worden door onze leraar, Cuong Lu. In zijn nieuwe centrum No Word Zen in Frankrijk hebben we een intensieve begeleiding ontvangen. Een belangrijk aspect van de training zou je kunnen noemen “één ding tegelijk”.

Als je loopt, dan doe je niets anders dan lopen. Je volledige aandacht is in je voetstappen. Als je eet, als je spreekt, als je je wast, als je in de tuin werkt… volledig.

Vaak zijn we afgeleid. We lopen ergens heen maar in ons hoofd zijn we heel ergens anders. We zijn in staat om bij alles wat we doen afgeleid te zijn. Eén ding tegelijk wil zeggen: als je loopt dan denk je niet, als je denkt dan loop je niet.

Als we oefenen met “één ding tegelijk” lijken we misschien langzaam, maar als we niet afgeleid zijn kunnen we toch veel doen en worden we minder snel moe.

Maar het belangrijkste effect van “één ding tegelijk” is helderheid. We zijn veel minder afgeleid en merken daardoor dingen die we normaal niet merken. In onszelf en om ons heen. We krijgen inzicht in hoe onze geest functioneert, in samenhang met onze omgeving. We ervaren meer vrijheid, meer geluk.