• De stilte vinden

De stilte vinden

Soms is het zo onrustig om ons heen dat we snakken naar een plek waar het stil is. We willen ons terugtrekken in de natuur, of op een kamer waar we even verlost zijn van de drukte. Alleen hebben we niet altijd die mogelijkheid. Dan is het heel waardevol om de stilte bij je te hebben. Het boeddhisme biedt ons twee niveaus aan van stilte. Het ene kan getraind worden, het andere kan ontdekt worden.

Wanneer we naar onze adem teruggaan, dan kunnen we rust brengen in ons lichaam en in onze geest. Het volgen van de adem brengt ons terug bij onze meditatieoefening, bij onze leraar, bij onze Sangha. Zo hebben we toegang tot een stille plek middenin de situatie die we als onrustig hebben ervaren. Dit is de stilte die getraind kan worden.

Wanneer we in staat zijn om ons gevecht (“ik wil deze onrust niet”) volledig kunnen staken, dan ontstaat er vrede. Deze vrede omvat alles: rust, onrust, herrie, stilte. Samen vormen ze de stilte. Alles is er nog, maar het gevecht is gestopt. Dit is stilte als ontdekking. Dit gaat voorbij de training. Het is het loslaten van de training.